Redakcja portalu "Kawka-Herbatka".
- kawka-herbatka.pl
Pewnie nie raz zastanawiałeś się, czy woda użyta do przygotowania Twojego ulubionego napoju ma jakikolwiek wpływ na jego ostateczny smak. Odpowiedź na to pytanie jest prosta i jednoznaczna - TAK.
Bez względu na sposób parzenia kawy, jej głównym składnikiem zawsze będzie woda. W większości przypadków woda stanowi 98% kawy. Gotowy napar wlewany jest do filiżanki. Logiczne jest zatem, że jakość wody ma znaczący wpływ na smak kawy.
Minerały i pierwiastki zawarte w wodzie mają znaczący wpływ na smak kawy. Im więcej minerałów i pierwiastków znajduje się w wodzie, tym mniej miejsca pozostaje na aromaty i smaki ziaren kawy. Smak kawy mielonej parzonej przy użyciu bardziej zmineralizowanej wody staje się mniej wyrazisty. Kawa parzona przy użyciu "zbyt oczyszczonej" wody (takiej jak woda destylowana) straci wszelkie pierwiastki śladowe zawarte w wodzie. Będzie też miała ostry, nieprzyjemny smak.
Woda mineralna, woda źródlana, woda z kranu i woda po przefiltrowaniu mają inny smak i skład.
W wielu miastach skład i smak wody z kranu jest inny. Im więcej minerałów i innych pierwiastków znajduje się w wodzie, tym mniej miejsca pozostaje na ziarna kawy, cukry czy alkaloidy. Ilość substancji rozpuszczonych w wodzie może mieć znaczący wpływ na ostateczny smak i aromat napoju.
W naszej firmie przeprowadziliśmy liczne testy z użyciem wody mineralnej, a także wody z kranu i filtrowanej wody pitnej. Byliśmy w stanie uzyskać bardzo interesujące wyniki, gdy zaparzyliśmy 3 kawy o tych samych parametrach i metodą, z wyjątkiem źródła wody. Woda ma ogromny wpływ na smak i aromat kawy.
TDS (Total Dissolved solids) to akronim określający ilość rozpuszczonych substancji znajdujących się w wodzie. Ilość ta wyrażana jest w miligramach na litr. Maksymalna ilość rozpuszczonych substancji, które mogą być obecne w wodzie pitnej wynosi 1000 mg/litr. Według organizacji SCAE/SCAA, woda o TDS pomiędzy 120-160 mg/litr jest idealna do przygotowywania kawy.
Dzbanki filtrujące wodę to najprostszy sposób na usunięcie kamienia. Usuwają również nadmiar minerałów. Dzbanek kosztuje około 50 zł plus 10/15 zł za filtr i wystarcza na około miesiąc. Efekty są zauważalne i zadowalające.
Temperatura wody jest również bardzo ważna. Standardowa temperatura parzenia kawy w większości krajów wynosi od 88 do 94 stopni Celsjusza.
Temperatura wody ma wpływ na smak kawy. Nigdy nie używaj wrzącej wody.
Wysoka temperatura poprawia smak, ponieważ zwiększa rozpuszczalność kilku składników kawy. Wyższe temperatury dają mocniejszy napar, który jest bogatszy w wypłukane składniki. Zbyt wysoka temperatura (tj. zagotowanie lub prawie zagotowanie wody) zabije najlepsze smaki kawy. Stanie się ona płaska i gorzka.
Niska temperatura wody, zwłaszcza podczas parzenia kawy, sprawi, że będzie ona bardziej kwaśna. Kwasowość ta jest nieprzyjemna i nie będzie wyczuwalna.
Jeśli chodzi o zakres temperatur wody używanej do parzenia espresso, najlepiej jest pozostać w granicach 88-94 @C. Alternatywne metody parzenia są bardziej elastyczne i można uzyskać naprawdę interesujące wyniki, eksperymentując z temperaturami, które nie są konwencjonalne. Woda ma znaczący wpływ na smak i aromat kawy. Ważne jest, aby zwracać uwagę na ten szczegół. Napisz w komentarzach, jeśli masz jakieś pytania dotyczące wody w kawie lub ciekawostki.
- kawka-herbatka.pl
Zapraszamy na stronę internetową kawka-herbatka.pl, gdzie znajdziesz obszerną gamę wiedzy na temat kawy, herbaty oraz sztuki przygotowywania tych naparów. Dowiesz się o różnych rodzajach kaw i herbat, technikach zaparzania, a także cennych poradach dotyczących baristyki. Odkryj z nami świat aromatycznych napojów i podnieś swój poziom wiedzy na temat kulinarnych rytuałów związanych z kawą i herbatą.