Czy smak herbaty zależy od użytej wody?

Polacy szczególnie upodobali sobie herbatę. Bardzo popularna ekspresowa herbata czarna w saszetkach jest wypierana przez wysokiej jakości herbaty liściaste. Nic dziwnego, że coraz więcej konsumentów staje się świadomych jakości herbaty, którą piją. Wiemy jak nasza herbata była suszona, skąd pochodzi i jak powinna smakować. Rezultat zaparzonej herbaty często różni się od tego, czego oczekujemy. Wynika to z wielu czynników, ale najważniejszym z nich jest woda. Ten artykuł odpowie na pytanie o najlepszą wodę do herbaty.

Jak woda wpływa na smak herbaty?

Zawsze powinniśmy dążyć do tego, aby woda, której używamy była najwyższej jakości. W Polsce woda z kranu jest często zbyt twarda, by używać jej do parzenia herbaty. Na smak i zapach herbaty wpływa zbyt duża ilość minerałów. Czarna herbata cejlońska to herbata, która dobrze radzi sobie z twardą wodą. Jednak większość herbat tego nie robi, a ich smak będzie inny. Dzbanki filtrujące wodę mogą być świetnym rozwiązaniem w takich sytuacjach. Usuwają one nadmiar fluoru i chloru z wody za pomocą zainstalowanych wkładów. Korzystanie z dzbanka filtrującego jest wygodne i pozwala na regularne filtrowanie wody.

Ważne jest również prawidłowe pH wody. pH wody powinno być neutralne, ponieważ nie wpłynie to na naturalne właściwości herbaty. pH wody odpowiedniej do przygotowania herbaty powinno wynosić 6,5-7 pH. Niektórzy uważają, że woda, która była wielokrotnie gotowana, nie powinna być używana do parzenia herbaty, ponieważ traci tlen podczas procesu wrzenia. Istnieje prosty sposób na utrzymanie zawartości tlenu we wstępnie przegotowanej wodzie pitnej. Wystarczy ją dokładnie wymieszać, a wszystko wróci do normy.

Temperatura wody używanej do parzenia herbaty

Musimy również pamiętać o tym, aby zaparzać herbatę w odpowiedniej temperaturze. Wpłynie to na smak herbaty i pozwoli nam wydobyć minerały z liści herbaty. Dzięki miernikowi temperatury żywności możemy łatwo zmierzyć temperaturę wody. Poniżej przedstawiamy zalecaną temperaturę dla różnych rodzajów herbat oraz zalecany czas parzenia.

CZARNA HERBATA 96degC 2 MINUTY
ZIELONA HERBATA 60-85degC 1-3 MIN
BIAŁA HERBATA 75-85degC 2-5 MIN
HERBATA OOLONG 90-96degC 1-3 MIN
HERBATA CZERWONA - PU-ERH 96degC 1-3 MIN
ROOIBOS 96degC 3-5 MIN

Autor

Redakcja portalu "Kawka-Herbatka".

- kawka-herbatka.pl