Redakcja portalu "Kawka-Herbatka".
- kawka-herbatka.pl
Polacy szczególnie upodobali sobie herbatę. Bardzo popularna ekspresowa herbata czarna w saszetkach jest wypierana przez wysokiej jakości herbaty liściaste. Nic dziwnego, że coraz więcej konsumentów staje się świadomych jakości herbaty, którą piją. Wiemy jak nasza herbata była suszona, skąd pochodzi i jak powinna smakować. Rezultat zaparzonej herbaty często różni się od tego, czego oczekujemy. Wynika to z wielu czynników, ale najważniejszym z nich jest woda. Ten artykuł odpowie na pytanie o najlepszą wodę do herbaty.
Zawsze powinniśmy dążyć do tego, aby woda, której używamy była najwyższej jakości. W Polsce woda z kranu jest często zbyt twarda, by używać jej do parzenia herbaty. Na smak i zapach herbaty wpływa zbyt duża ilość minerałów. Czarna herbata cejlońska to herbata, która dobrze radzi sobie z twardą wodą. Jednak większość herbat tego nie robi, a ich smak będzie inny. Dzbanki filtrujące wodę mogą być świetnym rozwiązaniem w takich sytuacjach. Usuwają one nadmiar fluoru i chloru z wody za pomocą zainstalowanych wkładów. Korzystanie z dzbanka filtrującego jest wygodne i pozwala na regularne filtrowanie wody.
Ważne jest również prawidłowe pH wody. pH wody powinno być neutralne, ponieważ nie wpłynie to na naturalne właściwości herbaty. pH wody odpowiedniej do przygotowania herbaty powinno wynosić 6,5-7 pH. Niektórzy uważają, że woda, która była wielokrotnie gotowana, nie powinna być używana do parzenia herbaty, ponieważ traci tlen podczas procesu wrzenia. Istnieje prosty sposób na utrzymanie zawartości tlenu we wstępnie przegotowanej wodzie pitnej. Wystarczy ją dokładnie wymieszać, a wszystko wróci do normy.
Musimy również pamiętać o tym, aby zaparzać herbatę w odpowiedniej temperaturze. Wpłynie to na smak herbaty i pozwoli nam wydobyć minerały z liści herbaty. Dzięki miernikowi temperatury żywności możemy łatwo zmierzyć temperaturę wody. Poniżej przedstawiamy zalecaną temperaturę dla różnych rodzajów herbat oraz zalecany czas parzenia.
CZARNA HERBATA | 96degC | 2 MINUTY |
ZIELONA HERBATA | 60-85degC | 1-3 MIN |
BIAŁA HERBATA | 75-85degC | 2-5 MIN |
HERBATA OOLONG | 90-96degC | 1-3 MIN |
HERBATA CZERWONA - PU-ERH | 96degC | 1-3 MIN |
ROOIBOS | 96degC | 3-5 MIN |
- kawka-herbatka.pl
Zapraszamy na stronę internetową kawka-herbatka.pl, gdzie znajdziesz obszerną gamę wiedzy na temat kawy, herbaty oraz sztuki przygotowywania tych naparów. Dowiesz się o różnych rodzajach kaw i herbat, technikach zaparzania, a także cennych poradach dotyczących baristyki. Odkryj z nami świat aromatycznych napojów i podnieś swój poziom wiedzy na temat kulinarnych rytuałów związanych z kawą i herbatą.