Jak wybrać kawę ziarnistą?

Znalazłeś ten artykuł na blogu, a to może oznaczać tylko jedno. Szukasz najlepszej kawy? Postaram się w jasny i zwięzły sposób podkreślić najważniejsze kryteria, którymi powinieneś się kierować przy wyborze kawy.

W wielu domach istnieje tradycja parzenia kawy z samego rana. Niektórzy piją kawę dla pobudzenia, inni dla wyjątkowego smaku i zapachu, a jeszcze inni łączą przyjemność z użytecznością. ??? Chcesz znaleźć kawę, którą lubisz? Być może jesteś zmęczony kawą rozpuszczalną i chciałbyś spróbować prawdziwej aromatycznej kawy. Być może masz ekspres do kawy i zastanawiasz się, jakiej kawy do niego użyć.

Ziarnista czy mielona?

Nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. .... W sklepie dostępne są dwa rodzaje kawy: mielona i ziarnista. Ziarna musimy zmielić, ponieważ nie da się ich zaparzyć w całości. Pytanie brzmi, czy kupić kawę mieloną czy ziarnistą i zmielić ją w domu.

Jeśli posiadasz ekspres do kawy, który ma wbudowany młynek do kawy lub wysokiej jakości młynek do kawy w domu, odpowiedź na to pytanie będzie zależeć od tego, czy posiadasz jedno z nich. Jeśli posiadasz ekspres do kawy z wbudowanym lub zewnętrznym młynkiem, możesz użyć kawy ziarnistej. Automatyczne ekspresy do kawy z wbudowanym młynkiem umożliwiają korzystanie z kawy ziarnistej. Posiadają one również możliwość regulacji stopnia zmielenia kawy, co ma znaczący wpływ na smak parzonego naparu. Tego typu urządzenie jest drogie, a korzystanie z kawy mielonej mija się z celem zakupu ekspresu, który kosztuje w granicach 3000, a nawet 4000 tysięcy złotych. O tym, że kawa mielona jest lepsza od ziarnistej nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Jeśli posiadasz młynek, który umożliwia mielenie kawy na różne sposoby (w zależności od tego, w jaki sposób będzie parzona), to wybierz kawę ziarnistą. Jeśli nie posiadasz młynka lub masz ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem, wybierz kawę mieloną. Młynki ręczne można kupić za rozsądną cenę i świetnie nadają się do mielenia ziaren kawy. Omówię, który młynek do kawy jest najlepszy w późniejszym czasie.

Stare młynki żarnowe mogą być bardzo nieprzyjazne dla kawy. Często powodują przegrzewanie się młynka podczas mielenia, co psuje smak przygotowywanego napoju. Jeśli młynek jest niskiej jakości, nierównomiernie miele kawę i ma ostrza, najlepiej jest użyć kawy mielonej.

Na opakowaniu większości kaw mielonych znajduje się informacja o metodzie mielenia. Pozwala to wybrać najlepszą kawę do preferowanej metody parzenia.

Co to jest kawa arabska?

Być może zastanawiałeś się, dlaczego w sklepie jest tak wiele kaw z napisem "100% Arabica" i czy ta kawa jest lepsza od innych. Światowa produkcja kawy opiera się na dwóch rodzajach: arabica i robusta. Ta pierwsza jest droższa i trudniejsza w uprawie, dlatego uważa się ją za bardziej szlachetną. Różnica między ziarnami arabica i robusta to nie tylko trudność w ich uprawie czy cena, ale także smak, aromat i zawartość kofeiny.

Kawy z całego świata mają różne smaki ze względu na różnice naturalne i klimatyczne. W przyszłym artykule omówię, co jeszcze wpływa na smak parzonego espresso. ??? Smak espresso 100% arabica będzie słodki, gorzki lub kwaśny w zależności od odmiany. Czy 100% arabica to najlepsza kawa?

To kolejne trudne pytanie z wieloma możliwymi odpowiedziami. Co więcej, istnieje kilka poprawnych odpowiedzi. Odpowiedź będzie się różnić w zależności od tego, czy wolisz cappuccino czy espresso, a także od preferowanej metody parzenia.

Oto kilka przydatnych linków, które pomogą w wyborze kawy do ulubionych metod parzenia:

  • Jaka kawa jest najlepsza do ekspresów automatycznych

  • Jaka metoda parzenia kawy jest najlepsza?

  • Jakiego rodzaju kawy powinienem używać w ekspresie kolbowym?

  • Jaką kawę powinienem kupić do mojego ekspresu do kawy?

Co oznacza dla Ciebie świeża kawa?

Świeżość jest bardzo ważnym czynnikiem przy wyborze kawy. Z biegiem czasu, nawet jeśli ziarna kawy są szczelnie zamknięte, mogą stracić swój cenny aromat i walory smakowe. Wybierając kawę, czy to w sklepie internetowym, czy na targu, zwracaj uwagę na datę palenia.

Informacja ta znajduje się na opakowaniu każdego szanującego się producenta. Istnieją jednak pewne wyjątki - niektóre palarnie dopuszczają nawet 36 miesięcy, a inne tylko 6 miesięcy. Najlepiej kupować kawę stosunkowo świeżą, ale nie popadajmy w paranoję. Sześć miesięcy od wypalenia i zapakowania kawy nie stanowi problemu.

Autor

Redakcja portalu "Kawka-Herbatka".

- kawka-herbatka.pl