Redakcja portalu "Kawka-Herbatka".
- kawka-herbatka.pl
Czarna herbata od lat jest najpopularniejszym napojem w Polsce. My Polacy możemy być dumni, że pod względem spożycia herbaty per capita w Europie ustępujemy tylko Irlandii, Wielkiej Brytanii i Rosji. Zajmujemy też wysokie miejsce na świecie (8. miejsce według danych z 2014 r.) i wyprzedzamy takie kraje jak Japonia czy Chiny, gdzie herbata jest napojem narodowym.
Czarna herbata jest również wytwarzana z liści i łodyg wiecznie zielonego krzewu Camellia Sinensis. Czarne herbaty są tradycyjnie wytwarzane z odmiany indyjskiej. Camellia sinensis. assamica. Aby wyprodukować czarną herbatę, zebrane liście poddawane są czterem głównym etapom przetwarzania: skręcaniu, więdnięciu i suszeniu. Proces utleniania jest tym, który przekształca liście w czarne, co skutkuje unikalnym czerwonawo-brązowym naparem po zaparzeniu.
Miłośnicy czarnej herbaty mogą cieszyć się z faktu, że ich ulubiony napój ma wiele właściwości zdrowotnych. Wysoka zawartość garbników w czarnej herbacie ma właściwości ściągające i antybakteryjne, które są pomocne w przypadku problemów żołądkowych i biegunki. W przypadku zatrucia pokarmowego, mocny napar z herbaty może okazać się bardzo pomocny. Czarna herbata zawiera dużą ilość teiny, która pobudza organizm. Wysoka zawartość fluoru chroni zęby przed próchnicą. Należy również uważać, aby nie wypić zbyt dużej ilości czarnej herbaty. Może ona powodować zgagę, jeśli wypije się jej zbyt dużo, ponieważ stymuluje produkcję płynów trawiennych. Garbniki zawarte w herbacie mogą również zmniejszać wchłanianie minerałów i witamin.
Przygotowanie czarnej herbaty jest bardzo proste. Ułatwiają nam to również producenci herbaty, podając sposób jej parzenia.
Aby zaparzyć idealną czarną herbatę, należy podgrzać wodę do temperatury około 96 stopni. Po kilku minutach gotowania wody można wsypać susz herbaciany. Na każde 100-150 ml wody dopuszczalne jest użycie jednej łyżeczki herbaty. Pamiętaj, aby po wsypaniu pożądanej ilości suszu do czajniczka wsypać dodatkową łyżeczkę herbaty.
Herbatę należy parzyć przez 2 do 3 minut. Niektóre mieszanki z dużymi liśćmi mogą wymagać dłuższego czasu parzenia, tj. do 4 minut. Czas parzenia zależy od drobności liści i pożądanej intensywności. Eksperymentujmy! Picie herbaty to przyjemność, więc eksperymentujmy i znajdźmy idealny czas parzenia.
Podwójne parzenie wysokiej jakości czarnych herbat jest w porządku. Ważne jest, aby pamiętać, że pierwszy napar będzie pobudzający, podczas gdy drugi będzie relaksujący. Dzieje się tak, ponieważ liście herbaty uwalniają większość teiny w pierwszym naparze, a w drugim naparze mają jej znacznie mniej.
- kawka-herbatka.pl
Zapraszamy na stronę internetową kawka-herbatka.pl, gdzie znajdziesz obszerną gamę wiedzy na temat kawy, herbaty oraz sztuki przygotowywania tych naparów. Dowiesz się o różnych rodzajach kaw i herbat, technikach zaparzania, a także cennych poradach dotyczących baristyki. Odkryj z nami świat aromatycznych napojów i podnieś swój poziom wiedzy na temat kulinarnych rytuałów związanych z kawą i herbatą.