Zielona herbata - podstawy

Czym jest zielona herbata?

Pod pojęciem zielonej herbaty rozumiemy szeroką gamę herbat wytwarzanych z liści i łodyg wiecznie zielonej rośliny Camellia sinensis vari. sinensis. Liście są przetwarzane w kilku etapach. Wstępne suszenie liści zatrzymuje utlenianie i zachowuje najcenniejsze składniki. Następnie liście są zwijane i nadawany jest im ostateczny kształt. Po osiągnięciu pożądanego kształtu, suszone liście są wykorzystywane do produkcji gotowej zielonej herbaty.

Istnieją setki różnych rodzajów zielonej herbaty, w zależności od regionu, w którym jest ona produkowana. Chiny i Japonia to dwaj główni producenci zielonej herbaty, z których oba rozwinęły własne rytuały jej picia na przestrzeni wieków.

Zielona herbata ma wiele zalet.

Wiele osób zdaje sobie sprawę z korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania zielonej herbaty. W ostatnich latach zielona herbata zyskała wiele uwagi ze strony społeczności naukowej. Badania wykazały między innymi, że spożycie herbaty pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego, a także obniżyć ciśnienie krwi. Wiadomo, że zielona herbata poprawia metabolizm i ma pozytywny wpływ na skórę. Jest bogata w przeciwutleniacze i opóźnia starzenie się skóry. Wysoka zawartość fluoru chroni nasze zęby i zapobiega próchnicy.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Metoda parzenia różni się w zależności od rodzaju, rozdrobnienia i pochodzenia herbaty. Większość producentów określa metodę parzenia dla konkretnej mieszanki. Ogólnie przyjmuje się, że luźne zielone herbaty najlepiej parzyć w temperaturze od 60 do 85 stopni. Japońskie zielone herbaty smakują najlepiej, gdy są parzone w temperaturze od 60 do 75 stopni. Chińskie zielone herbaty smakują lepiej, gdy są parzone w temperaturze 75-85 stopni. Użyj 1 łyżeczki suszonej herbaty na 100-150 ml.

Zalecamy dodanie jednej łyżeczki więcej podczas parzenia herbaty w czajniczku. Czas parzenia powinien wynosić od 2 do 4 minut. Ważne jest, aby eksperymentować, aby dowiedzieć się, jak długo należy parzyć herbatę. Zielone herbaty wysokiej jakości mogą być parzone wielokrotnie bez żadnych problemów. Za każdym razem należy wydłużyć czas parzenia o 30 sekund. Sprawdź ogromny wybór zielonych herbat dostępnych na konesso.pl.

Autor

Redakcja portalu "Kawka-Herbatka".

- kawka-herbatka.pl