Bazzara Ethiopia Washed sidamo - bezstronna opinia

Palarnia kawy Bazzara wyróżnia się wysokiej jakości produktami i starannie wyselekcjonowanymi ziarnami. Kawy Bazzara są zawsze wypalane na najwyższym poziomie mistrzostwa i zachwycają miłośników kawy na całym świecie. Planet Coffee w Trieście jest właścicielem marki Bazzara. Palarnia produkuje głównie kawy na rynek Ho.Re.Ca. (hotele, restauracje, catering). (hotele, restauracje, catering). Kawa Bazzara wyróżnia się wysokiej jakości, rzemieślniczo paloną kawą. Palarnia Bazzara koncentruje się głównie na eksporcie kawy i jest obecnie dostępna w ponad 20 różnych krajach na całym świecie dzięki importerom.

Bazzara Ethiopia Washed Sidamo, którą dziś omówimy, to wysokiej jakości jednorodna arabika uzyskana metodą mycia w Etiopii. Kawa ta charakteryzuje się słodką nutą i wyczuwalnymi owocami tropikalnymi. Kawa jest pozbawiona goryczy. Jej aromat na długo pozostaje w pamięci. Ziarna kawy etiopskiej mają unikalny profil smakowy, który jest zrównoważony między delikatną kwasowością a słodkim, pełnym smakiem. Gatunek ten charakteryzuje się niską wydajnością, co jest jego największą wadą.

Próbowałem parzyć kawę z Bazzara Ethiopia w różnych wagach i czasach, aby znaleźć najlepszy sposób na smak espresso. Kawa smakowała inaczej przy każdej metodzie. Im więcej gramów użyłem, tym mocniejszy był smak. Po parzeniu kawy Bazzara Ethiopia w gramaturze 18 g przez 23 sekundy napar był pełen słodyczy i przyjemnej kwasowości. Jednak przy 16 g kwasowość była dominująca i wydawała mi się zbyt mocna. Najlepsze espresso zaparzyłem przy wadze 17 g przez 23 sekundy. Espresso było idealnie zbalansowane. Kwasowość była przyjemna, a subtelna słodycz wzmacniała ogólną esencję.

Tamper nie powinien być używany zbyt mocno. Spowoduje to zbyt wolne parzenie espresso, w wyniku czego kawa będzie zbyt cierpka i rozgotowana. Baw się wagą espresso, czasem parzenia i czasem parzenia, aby znaleźć to, co działa najlepiej dla Ciebie. Jeśli lubisz cytrusowe, tropikalne smaki, polecam kawę Bazzara Ethiopia.

 

Autor

Redakcja portalu "Kawka-Herbatka".

- kawka-herbatka.pl