Jak zrobić kawę w ekspresie automatycznym - czy to łatwe?

Jest to pierwszy z serii artykułów na temat "parzenia kawy". Zajmiemy się prostymi i funkcjonalnymi urządzeniami, jakimi są automatyczne ekspresy do kawy, które w ciągu ostatnich kilku lat stały się popularne w naszym kraju. Ekspresy automatyczne to najprostszy sposób na przygotowanie aromatycznej, smacznej kawy. Ekspresy automatyczne posiadają dwie podstawowe funkcje: espresso oraz kawa czarna. Mogą być również wyposażone w automatyczny system cappuccino lub zewnętrzny system spieniania mleka. Pozwala to na przygotowanie kawowych specjałów, takich jak latte czy cappuccino, za pomocą jednego przycisku. Czyż to nie wspaniałe? ? ?? ?

Jak wygląda parzenie kawy w automatycznym ekspresie do kawy?

Ekspres posiada wbudowany młynek, który mieli kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Poprawia to jej smak. Kroki parzenia kawy za pomocą automatycznego ekspresu do kawy możemy podsumować w kilku słowach: 1. podłącz ekspres do prądu. 2. wlać zimną, świeżą wodę do zbiornika na wodę. 3. uruchomić ekspres. 4. uzupełnić zbiornik na kawę ziarnistą lub fusy, jeśli jest wyposażony. 5. umieścić filiżankę, kubek lub szklankę pod wylewką kawy. 6. nacisnąć przycisk kawy. 7. jeśli chcesz zaparzyć kawę mleczną, ale ekspres nie jest wyposażony w funkcję automatycznego cappuccino, wlej mleko do spieniacza Możesz cieszyć się aromatyczną kawą, parząc ją w automatycznym ekspresie do kawy.

Jak widać na filmie, parzenie kawy w ekspresie automatycznym to pestka. Tak naprawdę nie ma znaczenia, gdzie ekspres jest wyprodukowany i z jakiego kraju. Wystarczy wlać wodę, wsypać espresso, a następnie uruchomić odpowiedni program parzenia. Działanie ekspresu będzie się różnić w zależności od modelu i producenta. Niektóre ekspresy są w stanie przygotować latte za naciśnięciem jednego przycisku, podczas gdy inne wymagają przekręcenia pokrętła w celu zaparzenia czarnej kawy i potwierdzenia wyboru poprzez naciśnięcie innego przycisku. Łatwość obsługi ekspresu do kawy może wpływać na jego cenę. Ale bez obaw, tanie ekspresy automatyczne są łatwe w obsłudze.

Jaki jest najlepszy sposób na poprawę smaku kawy w ekspresie automatycznym i jakie czynniki mają na to wpływ?

Woda jest głównym składnikiem każdego naparu kawowego. Stanowi ona 96-98%. Jeśli używana przez nas woda ma nieprzyjemny smak lub zapach, to samo będzie z przygotowywaną przez nas kawą. Warto więc codziennie wymieniać wodę w zbiorniku, aby mieć pewność, że każdego dnia możemy zaparzyć świeżą kawę. Filtrowanie wody to kolejna ważna rzecz, o której należy pamiętać. W zbiorniku na wodę większości ekspresów automatycznych znajduje się filtr, który oczyści wodę, usunie z niej nieprzyjemne zapachy i sprawi, że będziemy mogli zaparzyć swoją ulubioną kawę ze świeżo przefiltrowanej, czystej wody. Jeśli nie korzystasz z systemu filtracji wody w swoim automatycznym ekspresie do kawy, możesz zainwestować w dzbanek filtrujący, który również oczyści wodę.

Nawet najdroższe ekspresy do kawy nie przygotują smacznego napoju bez dobrej kawy. Ekspresy automatyczne zazwyczaj dają nam możliwość wyboru kawy mielonej lub ziarnistej. Zawsze najlepiej jest wybrać tę pierwszą opcję. Kawa ziarnista. Wybór kawy należy do każdego z osobna, ale bezsprzecznie w ekspresach automatycznych nie powinniśmy używać kaw aromatyzowanych lub bardzo mocno palonych. Takie kawy mogą być tłuste i uszkodzić nasz młynek.

Większość ekspresów automatycznych pozwala na zmianę podstawowych parametrów parzonej kawy. Mowa tu o stopniu zmielenia kawy (ilości ziaren, które są wykorzystywane do parzenia), temperaturze wody, mocy kawy oraz objętości przygotowywanej kawy. Ustawienia ekspresu należy dostosować do swoich oczekiwań. - Mielenie kawy - zalecamy ustawienie jak najdrobniejszego mielenia, aby kawa stawiała większy opór przepływającej wodzie, co pozwoli wydobyć z niej najcenniejszy aromat i smak. Najdrobniejsze mielenie nie jest ani regułą, ani koniecznością. Wszystko zależy od rodzaju używanej kawy. Warto poeksperymentować, aby znaleźć najlepsze mielenie dla swojego ekspresu i kawy. Temperatura wody - automatyczne ekspresy do kawy mają zazwyczaj trzy opcje: niską, średnią i wysoką. Wybrana temperatura może mieć duży wpływ na smak kawy. Wybrana temperatura zależy w dużej mierze od rodzaju kawy. 100% Arabika może być parzona nieco niżej, podczas gdy mieszanki zawierające Robustę powinny być parzone nieco wyżej. Również w tym przypadku zalecam eksperymentowanie i wybieranie indywidualnych ustawień dla każdej mieszanki kawy. - Moc kawy lub ilość ziaren kawy użytych do przygotowania jednej porcji. O ile mi wiadomo, wszystkie automatyczne ekspresy do kawy umożliwiają ustawienie mocy kawy. Jest to ilość kawy używana do każdego parzenia. Możemy kontrolować moc/intensywność za pomocą ustawień "mocny", "słaby" i zaawansowanej mocy w skali 1-5. Ilość kawy, która jest parzona. Wszystkie napoje kawowe są mierzone w ml. Nie należy podawać komuś espresso o objętości 150 ml. Zamiast tego należy podać małą kawę o objętości 30-50 ml. Moc zależy od wielkości kawy. Oznacza to, ile gramów kawy zostało użytych. Im większa jest kawa, tym wyższą moc należy ustawić. Na przykład, jeśli chcemy zaparzyć 300 ml czarnej kawy, potrzebujemy espresso o dużej mocy.

Wiele osób pomija kwestię czystości ekspresu do kawy. Regularne czyszczenie i odkamienianie ekspresu do kawy przedłuży jego żywotność, a także poprawi smak parzonej kawy. Oleje i tłuszcze z ziaren kawy pozostają w rurkach automatycznego ekspresu do kawy. Warto regularnie czyścić go przeznaczonymi do tego narzędziami, aby cieszyć się kawą bez pozostałości.

Pokrótce wyjaśniłem, jak wygląda parzenie kawy w ekspresie automatycznym i jak można poprawić jej smak. Macie jakieś sprawdzone sposoby na dobre espresso w ekspresie automatycznym?

Autor

Redakcja portalu "Kawka-Herbatka".

- kawka-herbatka.pl